top of page

Institute of Hong Kong Underwater Archaeology Research

中國香港水下考古文化研究會

  • ihkuar

2009年,初踏西礁山,石燕岩山洞

已更新:2020年12月23日



當年只係遊覧風景區之一嘅石燕岩,而家已經係國家一級歷史遺跡




三隻小艇原本係用作觀光,比遊客乘坐係外洞繞一圈,就好似桂林咁。對我來講就係我最怕一環,因為如果入內洞,就是full gears twin set,孖樽dry suit行上艇,對於我這個肥仔實在⋯⋯其實只是一丶兩分鍾,怕。




依個就係石燕岩入口大堂,亦係我哋準備儀器同休息地方。一個好大平台,後面仲有啲後期用作擺賣嘅臨時小鋪。


大家都會奇怪,點解冇端端會有個咁大嘅大堂,仲鋪好晒石屎或地磚?從依張相向右走,就見返啲正常中國特色⋯⋯一大個沙泥地。


機緣巧合下,幾年後係向一位原籍佛山嘅前輩解釋。原來石燕岩係佢地兒時嘅大禮堂,大事大節,結婚喜宴都會用依個大堂攞酒。平時就係佢做「靚仔」嘅遊樂場,會踩單車、rollers、打下羽毛球咁。吾識死嘅會跳落外洞游水,之後因意外有細路仔遇溺,就被村長封場。


當提及內洞有咁大咁深,佢就好愕然。

內洞有幾大?

一條main 帶六個jump, 雖然d jumps算短,但都随時20-30M水深,而且只得17、18度水溫。




大堂周邊仲見到一些較為早期人民生活嘅痕跡。





#IHKUAR#Archaeology#Diving#

39 次查看0 則留言

Comments


bottom of page